Binnen 2-4 dagen in huis

Gratis verzending vanaf €50

Eerlijk advies van onze experts

Veilig betalen

Koelbox: hoe werkt het?

Arjan Korving   |   26 juli 2023

Koelbox: hoe werkt het?

Een koelbox is een handige en onmisbare toevoeging aan elk buitenavontuur, picknick of familie-uitje. Maar hoe werkt een koelbox eigenlijk? In dit artikel duiken we diep in de werking van de koelbox en de verschillende types die beschikbaar zijn op de markt.

De basisprincipes van een koelbox

Een koelbox werkt op basis van het principe van thermische isolatie. De box is ontworpen met isolerende materialen die voorkomen dat warmte van buitenaf de inhoud van de koelbox bereikt. Aan de binnenkant is de lucht koud gehouden, hetzij door vooraf gekoelde items, hetzij door koelelementen. Deze koele lucht circuleert in de box, waardoor de items in de koelbox koel blijven.

Mocht dit wat te ingewikkeld klinken of mocht je meer informatie willen over hoe je een koelbox koud kunt maken, bekijk dan ons artikel: Hoe maak je een koelbox koud?

Verschillende soorten koelboxen

Elektrische koelbox

Een elektrische koelbox, ook bekend als een thermo-elektrische koelbox, werkt door middel van het Peltier-effect. Dit effect zorgt ervoor dat er een temperatuurverschil ontstaat door een elektrische stroom. Met andere woorden, wanneer er elektriciteit door de koelbox wordt geleid, wordt één zijde van de box gekoeld terwijl de andere zijde opwarmt. Hierdoor kan de inhoud van de box koel (of indien gewenst warm) worden gehouden.

Draagbare koelbox

Draagbare koelboxen werken meestal op basis van het traditionele koelprincipe, waarbij isolerend materiaal wordt gebruikt om de inhoud van de box koel te houden. Deze boxen zijn licht en handzaam, wat ze perfect maakt voor buitenactiviteiten.

Koelbox voor de Auto

Auto-koelboxen zijn meestal elektrische koelboxen die kunnen worden aangesloten op de 12V-aansluiting in je auto. Ze werken op dezelfde manier als andere elektrische koelboxen, maar zijn speciaal ontworpen voor gebruik in voertuigen.

 

Het hebben van een goed inzicht in hoe een koelbox werkt, kan je helpen om een koelbox te kiezen die het beste bij je behoeften past. Of je nu op zoek bent naar een elektrische koelbox, een draagbare koelbox of een koelbox voor in de auto, KoelboxOnline.nl heeft een breed assortiment om aan je behoeften te voldoen. De volgende keer dat je op avontuur gaat, wees dan voorbereid en blijf koel met je favoriete koelbox.

Arjan Korving

Arjan Korving

Eigenaar & Oprichter Isotubs. Arjan Korving heeft meer dan 10 jaar ervaring met het verkopen van koelboxen.

Connect on LinkedIn

Deel dit artikel

Direct naar de shop

Bekijk ons assortiment